Ekološka oblačila

NE LE PREHRANA IN KOZMETIKA TEMVEČ TUDI TEKSTIL

Ob poplavi informacij glede zdravja, prehrane, gibanja ipd, so oblačila in ostali tekstil še vedno prevčkrat spregledani. Učinek tekstilnih izdelkov na naše telo pa je še kako pomemben. Koža je naš največji organ. Vse snovi, ki so v oblačilih imajo zato zelo močen vpliv na naše počutje.

Naravna rastlinska vlakna so svila, ekološki bombaž, lan, konoplja in v zadnjem času tudi vlakna iz kopriv in drugih rastlin. Živalska vlakna so različne volne, ovčja volna, merino volna, alpaka volna, kamelja volna, kašmir volna, angora volna in še se najdejo kakšne eksotične, posebne naravne volne. Vsa ta naravna vlakna nam, oziroma našemu telesu pomagajo pri dobrem počutju in dihajo z nami kot druga koža. 

ALI JE POMEMBNO KAKO JE BIL PRIDELAN TEKSTIL V VAŠEM OBLAČILU?

Zelo pomembno je kako so rastline zrastle in v kašnih pogojih. Ali je bila ekološka pridelava ali konvencionalna. Ekološko pridelana vlakna ne vsebujejo škodljivih snovi. Posebno konvencionalno pridelan bombaž je zelo obremenjen s pesticidi, umetnimi gnojili in drugimi kemičnimi snovmi. Zato je zelo pomembno da so oblačila in ostali tekstil iz bombaža iz ekološko pridelanega bombaža.

Bombaž je zaradi velikih potreb najbolj onesnaženo tekstilno vlakno, če je konvencionalnega izvora mdtem ko je ekološki bombaž zdravo ter telesu dobrodošlo vlakno. Ovčja volna in merino volna imata že v osnovi oznake ekološke pridelave. Kar pomeni, da je ovčjereja bazirana na prehrani živali brez umetnih snovi in da se živali prosto pasejo.

Potem sta tukaj posebna lan in konoplja se pridelujeta v bistveno manjšem obsegu. Zaradi svojih posebnih lastnosti, kar se tiče uporabe za oblačila, nista bila tako interesantna za pridelavo. Že proizvodni postopki do končnega izdelka so posebni. Vlakna lanu, posebno konoplje, pa so žilava in preden je samo vlakno uporabno za izdelavo tkanin, oziroma pletenin, mora biti popolnoma drugače obdelano kot pri bombažu.

VOLNA PODOBNA SESTAVI NAŠIM LASEM

Zanimivost je tudi sestava volne saj je enaka kot človeški lasje, le da so vlakna različne debeline in se merijo se v mikronih. Medtem ko ima človeški las debeline okrog 70 mikronov, lahko tudi več ali manj, imajo volnena vlakna debelino od 10 cca 26 mikronov. Najfinejša živalska vlakna so lahko zelo fina. Najtanjša so okrog 10 mikronov. Bolj ko so fina, bolj mehka so oblačila iz njih. Alpaka volna ima debelino od 20 – 26 mikronov. Najfinejša je baby alpaka volna in seveda tudi najmehkejša.

Naravna vlakna nas ščitijo pred zunanjimi vplivi, dihajo z kožo in preprečujejo da bi se naše telo pregrelo ali preveč ohladilo.

CERTIFIKATI ZAGOTAVLJAJO:

Pri vseh naravnih vlaknih pa je najpomembneje da poznamo poreklo izdelka. Če imajo izdelki certifikate, kot so GOTS in IVN BEST so to zagotovo zdrava oblačila. Tudi pri certifikat Öko Tex Če imamo zagotovilo da so oblačila izdelana iz vlaken, ki so bila pridelana po ekoloških smernicah je že jasno, da je to oblačilo ali tkanina zdravo.

Pridelava in ostali postopki v EU so bistveno bolj regulirani kot v drugih področjih sveta. Končni produkti so produkti sicer v višjem cenovnem razredu vendar so zdravi.

NEKAJ POVEZAV DO ZDRAVIH IZDELKOV:
- Metrsko blago - Preveri zdaj
- Posteljnina - Preveri zdaj
- Oblačila iz EKO Bombaža - Preveri zdaj 
- Oblačila iz Svile - Preveri zdaj 
- Oblačila iz Volne - Preveri zdaj 
- Oblačila iz Lanu - Preveri zdaj