Kaj je Mako bombaž?
Mako je ime za mehak, visokokakovosten bombaž s finim, svilnatim sijajem, ki ga gojijo v Zgornjem Egiptu in sedaj tudi v Sudanu.


Zgodovina in proizvodnja: 
Ime "Mako" prihaja od egiptovskega plemiča Mako Beya, ki je bil velik promotor gojenja bombaža v Egiptu. Njegovo ime pomeni kakovostno bombažno prejo in tkanine. V nasprotju z navadnim bombažem ima bombaž Mako daljša vlakna (dolžina  vlaken do 40 mm). Mako bombaž se uporablja za izdelavo ekskluzivnih bombažu podobnih tkanin in se goji le v zelo majhnih količinah. Delež v svetovni proizvodnji je okoli 0,5 odstotka.

Bombaž je v egipčansko regijo prišel v drugem tisočletju pr. Kulturna rastlina izvira iz Indije, kjer so jo poznali že v petem tisočletju.

Mako tkanine, poleg tega da so iz daljših vlaken, ima bombaž Mako večje število navpičnih in vodoravnih niti na kvadratni palec. Oboje blagodejno vpliva na mehkobo in obstojnost blaga.

Znani končni različici bombaža Mako sta na primer saten Mako in batist Mako. Batist je tkanina, ki je posebej tesno tkana iz zelo fine preje v ravni vezavi.

Saten je tkanina s sijočo površino, pri čemer je spodnja stran običajno mat. Saten je bil prvotno narejen iz svile. V 19. stoletju so v Angliji prvič preizkusili kompleksen postopek končne obdelave bombaža – mercerizacijo. Obenem postane material še bolj robusten in ga je lažje barvati.


Značilnosti:

Mako bombaž je v prvotnem stanju zelo lahek, z rumenkastim odtenkom. Ker pri možnostih obdelave in dodelave skorajda ni omejitev, je bombažna tkanina Mako na voljo v neskončnem številu barv in vzorcev. Vse izdelke odlikuje visoka kakovost. So lahki, mehki, ne praskajo in so koristni za alergike.  

Bombažne tkanine Mako so enostavne za nego, pralne v pralnem stroju, primerne za sušilni stroj in jih je mogoče enostavno likati na visoki temperaturi.


Uporaba:
Bombažne tkanine Mako se uporabljajo za fine, visokokakovostne tkanine: na primer za luksuzno posteljnino, fine brisače, robčke, fino spodnje perilo, pa tudi za obleke, bluze in srajce itd.

MAKO Bombažna Posteljnina:
Preveri zdaj