Košarica0Item(s)

V nakupni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

IVN Best Certifikat  

 

IVN Best Certifikat 

Ta standard kakovosti, ki je najbolj znan v Evropi, je veliko večji od sedanjih zakonskih pooblastil v Evropski uniji. To je znak kakovosti z najstrožjimi zahtevami za ekološko proizvodnjo tekstila in predstavlja najvišjo strokovno raven trenutno na voljo. Od leta 2000, BEST odraža standarde razvite v IVN za okolju prijazen tekstil in pregleduje celotno tekstilno verigo, tako z vidika ekologije kot tudi družbene odgovornosti. Samo izbran razred izdelkov lahko izpolni ta standard.
 
Povzetek

Prvi korak za podjetje, ki želi proizvajati okolju prijazen tekstil, je oblikovanje cilja. Smernice za BEST obvezujejo podjetja, da izvajajo "okoljevarstveno politiko". Ta dokument je treba predložiti v potrditev. V njem so navedeni ukrepi za zmanjšanje in spremljanje odpadkov in onesnaževanja, določa ukrepe v primeru odpadkov ali kontaminacije in dokumentira usposabljanja zaposlenih v zvezi z ekonomično rabo vode in energije, postopek pravilne zmanjšane uporabe in ustrezno odstranjevanje kemikalij, kot tudi programi za izboljšanje proizvodnih procesov.

Osnova za ves tekstil, je vlakno iz katerega so narejeni. Kakovostni pečat BEST daje poseben poudarek na vsebini vlaken. Za BEST kakovost mora biti tekstil v proizvodu 100% naraven in mora izvirati iz certificirane ekološke pridelave. Za zagotovitev mora vsebovati kbA certifikate za ekološko pridelavo in kbT certifikate za ekološko rejo živali. To velja za področje izdelka kjer je tkanina brez dodatkov, kot so zadrge, gumbi itd. Sintetična vlakna, na primer elastična vlakna, akrilna ali iz rajona se lahko uporabijo dodana le do 5% ali (kot izjema) v elastičnih materialih, ki se uporabljajo na primer za izvedbo rebrastega oprijemanja ali za čipko. Sintetična vlakna nudijo prednosti elastičnosti v perilo in nogavicah vendar so nesprejemljiva iz ekološkega stališča, saj njihova proizvodnja povzroči visoke stroške energije in temelji na neobnovljivih virih. Proizvodnja naravnih vlaken, lahko tudi povzroča škodo za okolje. Bombaž, na primer, ima pomemben vpliv na okolje, saj zahteva uporabo večjih količin pesticidov in vode. Vendar pa ta okoljski strošek velja za konvencionalno pridelavo bombaža in ne za certificirano ekološko pridelavo, ki ne dovoljuje uporabe sintetičnih pesticidov in rastlinskih zaščitnih sredstev. Zelo strupeno in nepotrebno je tudi umetno odstranjevanje bombaža, ki se uporabljajo v konvencionalni pridelavi bombaža ter je tudi prepovedano. To je tudi postopek, ki je pri ekološki pridelavi zamenjan z ročnim pobiranjem. Proizvodnja živalskih vlaken, kot so volna in svila, morajo izpolnjevati tudi visoke standarde, ki vključujejo: kopeli brez sintetičnih pesticidov za ovce, ustrezno rejo in ekološko krmo.

Ko je vlakno proizvedeno, je še vedno veliko korakov potrebno, da bi dosegli končno oblačilo: npr. predenje, barvanje, tkanje, pletenje, dodelava, rezanje ali šivanje.

Vse te faze proizvodnje lahko vključuje uporabo nevarnih snovi, ki so prepovedane ali strogo omejene za tekstil, certificiran z BEST. Direktiva EU 67/548 navaja veliko število nevarnih snovi, ki določa pravno klasifikacijo in identifikacijo za vsakega. To so tako imenovani "R-stopnje", znane tudi kot tvegane stopnje . BEST proizvodi ne smejo vključevati uporabo keterekoli od teh snovi, navedenih v naslednjih kategorijah: rakotvorne, mutagene, škodljive plodnosti, embriotoksične. Nevarne snovi so izrecno prepovedana ali strogo omejene: Naslov "Trajni AOX" vključuje različne organske spojine, ki se nanašajo na krom, bromom, klorom ali fluoridov, ki niso lahko biorazgradljive. Te snovi se koncentrirajo z organskimi snovmi, kot so kri, maščobno tkivo ali materino mleko in so lahko rakotvorne. Pogosta so pri barvilih, teflonu ali zaključevalnih sredstvih, ki so uporabljena v vodoodpornem in negorečem tekstilu. Halogenirana in aromatska topila so tudi označena kot nevarne za zdravje in se domneva, da so rakotvorne. Ker so hlapljiva, jih lahko vdihnejo delavci. Industrijski odstranjevalci madežev ali tiskarske paste vključujejo ta topila. Organske kisline, kot so TCP ali PCP so topila ali sredstva za konzerviranje. Prav tako so rakotvorna in nevarna za zdravje. Prepovedana pralna sredstva vključujejo APEO, ki deluje preko hormonov in so strupena za ribe, EDTA in DTPA,  niso zlahka biorazgradljive. Formaldehid lahko povzroči alergije in je označen kot mutagen in embriotoksičen. Uporablja se kot ohranjanje sredstvev za zaključevanje tekstila, sredstva, ki omogočajo tekstilu, da se ne ne mečka in se nahaja v barvnih pastah. Tako imenovane kvaternarne amonijeve spojine so strupene za ribe in so skupne pri mehčalcih ali pa so uporabljene za izboljšanje odpornosti barve pri reaktivnih barvilih. Težke kovine so tudi nesprejemljive s sicer splošno izjemo železa in bakra do ravni 5% za modro, zeleno ali turkizno barvilo. Seveda, so gensko spremenjeni organizmi (GSO), ki se uporabljajo v industrijskih škrobih in encimih absolutno prepovedani.

Naslednji korak po proizvodnji vlaken je proizvodnja preje, predenje. Preden se vlakna lahko zavrti, jih je treba očistiti, predvsem delcev umazanije. To se naredi predvsem s pranjem. Vse nečistoče,ki ostanejo v preji po pranju odstranimo bodisi kemijsko (zdravljenje z žveplovo kislino - karbonizacija) ali mehansko (okolju prijazno alternativno) z česanjem preje. Med predenjem in sukanjem so uporabljena sredsta proti trenju in olja za vrtenje, ki lahko kasneje onesnažujejo odpadne vode in izpušne pline. BEST dovoljuje samo parafin, parafinska olja in snovi, ki izhaja iz naravnih surovin za te korake proizvodnje in le kadar je to potrebno.

Končne preje gredo ali v nadaljno obdelavo barvanja ali beljenja ali pa so obdelane v tekstilno površino oz. v tkanino. To se naredi s tkanjem, pletenjem ali s proizvodnjo netkanih flisov in vmesnikov. Za izboljšavo premikanja niti v tkanju ali pletenju so uporabljena sredstva proti trenju, sredstva za zaključevanje ter olja, ki se uporabljajo za vrtinčenje, zvijanje, tkanje in pletenje. Nato je tukaj polivinil alkohol (PVA), katerega čistilne naprave ne zmorejo razgraditi. Olja, ki se uporabljajo za pletenje in tkanje ne sme vsebovati težkih kovin. Drugi aditivi so dovoljeni le na podlagi naravnih snovi. Mineralna olja, poliestrska olja, silikon in emulgatorji, antistatična sredstva ali tenzidi, ki se uporabljajo kot aditivi niso dovoljeni. Netkani tekstil (flis / vmesnik) je lahko proizveden izvede le z mehansko izdelavo, kot stiskano, polsteno ali z iglami.

Vsak objekt za predelavo, vključenih v proizvodnjo BEST certificiranega izdelka, je dolžan vzdrževati predhodno določene socialne standarde, ki se spremljajo na spletni strani. BEST socialni standardi temeljijo na temeljnih normah Mednarodne organizacije dela (ILO):

- Da ne bo prisilnega ali suženjskega dela,
- Zagotovljena pravica do svobodnega združevanja in pogajanj za sklenitev pogodb
- Spoštovanje in zagotovitev zdravih pogojev dela
- Da ne delajo otroci
- Da plače zadostujejo za kritje življenjskih stroškov
- Ni diskriminacije in izkoriščanja.

Vir: International Association of Natural Textile Industry

IZDELKI Z IVN BEST CERTIFIKATOM:
- Ženska Oblačila - Preveri zdaj
- Moška Oblačila - Preveri zdaj
- Otroška oblačila - Preveri zdaj
- Posteljnina - Preveri zdaj
- Odeje - Preveri zdaj