Kašmir volna

Kašmir volna ali preprosto kašmir je ena najbolj luksuznih in najdražjih naravnih tkanin. Zaradi svojih specifičnih in uporabnih lastnosti je to eden najbolj iskanih materialov.  Ena prvih stvari, ki se opazijo pri teh izdelkih, je njihov čudovit videz in seveda vrtoglava cena.

Ampak, zakaj je kašmir tako drag? Preprost odgovor je - kašmir je resnično posebno vlakno.

Zanimiva dejstva o Kašmirju:

1.) To je eden redkih materialov, ki je dobil ime po kozi, ki živi v določeni regiji - Kašmir v Indiji / Pakistanu. Kašmirsko poreklo – Kasmir.

2.) Ima specifičen postopek pridelave - kašmir volna se pridobiva z česanjem podlanke (spodnji sloj las) iz posebnih koz, ki zagotavljajo kašmirjevo volno. Koza Kašmir izvira iz Indije in Pakistana, čeprav jo je bilo v starih časih mogoče najti v sosednjih državah, kot so Kitajska in celo v Mongoliji. Danes se koza Kašmir goji v mnogih različnih državah sveta.

3.) Je tanka tkanina z odličnimi izolacijskimi lastnostmi - Mehak in gost material lahko uporabnike ogreje, tudi kadar je -40 ° C, čeprav je debel le nekaj milimetrov.

4.) Da bi ustvarili en pulover povprečne velikosti, boste potrebovali volno od 3 do 5 koz.

5.) Izdelki iz kašmir volne ohranijo prvotno obliko tudi po letih uporabe.

6.) Izdelki iz kašmirja se ne raztezajo in ne zbledijo (seveda le, če zanje pravilno skrbite).

7.) Kašmir ne potrebuje posebne nege, dovolj je že prezračevanje - vendar ko ga perete ga morate obvezno prati ročno.

8.) Vsaka kašmir koza letno proizvede od 110 – 170g volne, kar je eden od razlogov, zakaj je ta material tako drag.

9.) Kašmir je na voljo v treh barvah - siva, rjava in ​​bela, vendar je to material, ki ga je možno barvati v zelo veliko paleto barv. Lahko je barvana tako dobro kot katera koli druga vrsta volne.

10.) Kašmir volna se uporablja v več kot 10 različnih vrstah izdelkov, vključno z odejami, ženskimi in moškimi plašči, nogavicami, blazerji, jopiči, rokavicami, puloverji, nogavicami, šali itd.

11.) Kašmir je bil material, ki so ga plemiči uporabljali v rimskem cesarstvu. Od 18. stoletja dalje je to vlakno zopet postalo priljubljeno med evropskimi kraljevimi družinami in aristokrati.

12.) Družine v regiji Kašmir še vedno ročno tkejo in predejo kašmir ter ustvarjajo kakovostne izdelke.

13.) Finost kašmira se začne pri 14 mikronih in sega do 19 mikronov. Najbolj luksuzen kašmir je tisti z najmanj mikronov.

14.) Kašmir je navadno vpleten v dvoslojno prejo. Ta oblika preje ima boljše lastnosti - traja dlje, je bolj odporna na različne vremenske razmere itd. Ker pa vključuje dve prameni in potrebuje več dela, da se v kašmirskih izdelkih proizvede dvoslojna preja, pomeni višjo ceno.

Kašmir je resnično popolnoma drugačno vlakno v primerjavi z ostalimi, ki se ga uporabljajo za izdelavo volne in volnenih izdelkov. Posledično ima lepši izgled, boljše lastnosti in seveda tudi višjo ceno.

IZDELKI:

Kašmir Odeje Preveri zdaj