Volna

Ljudje so pogosto zavedeni z oznakami vsebine tkanine v oblačilih in razliko med kašmirjem, volno jagenjčkov in merino volno. Oblačilo, proizvedeno v mnogih državah, ki je preprosto označeno kot "kašmir" ali "volna jagenjčkov" ali "merino", ima lahko v navedeni sestavi le 25% vsebnosti, ostalo so lahko druga vlakna, bodisi naravna ali umetna. Torej oblačilo, ki je označeno kot "kašmir", ni obvezno, da vsebuje 100% kašmir od kašmirskih koz. Podobno ni mogoče domnevati, da je "merino volna" 100% merino volna od merino ovce. In " volna jagenjčkov " ni isto kot "čista (ali 100%) volna jagenjčkov". Iz tega razloga je vredno pred nakupom vedno preveriti sestavo oblačila.

Volna se meri v mikronih (izmerjen premer folikla - z mikroskopom). Na splošno je manjše število mikronov, mehkejša in dražja volna. Za primerjavo: človeški lasje variirajo od 40 do 90 mikronov.

Pomembna je tudi je naravna valovitost vlakna, elastičnost (ang: crimp), ki je v volni mehka in vzmetna na dotik. Prav tako dodaja velik volumen in ujame veliko količino zraka med vlakni, kar mu daje dobre izolacijske lastnosti. Na splošno večji je »crimp«, manjši je premer vlaken - manjše število mikronov. Drobnejša volna z večjo valovitostjo, kot je merino, ustvarja tkanine, ki se oprimejo bolje kot bolj groba volna z manjšo valovitostjo. Merino ima do 100 »crimps« na inč (2,54 cm).


KAŠMIR - KOZA

Kašmir se prodobiva od kašmirskih koz, po rodu iz indijske pokrajine Kašmir. 

Fini kašmir je narejen iz mehke dlake (podlanke) pod lasmi blizu kože koz. Za fino pletenino se uporablja samo volna iz vratu. Pridobiva se s česanjem in ne s striženjem kot pri ovci. Količina dlake na kozo pa je zelo majhna, približno 120 g. Ta volna se imenuje kašmir pri 19 mikronih ali manj, 14 mikronski kašmir spada med najbolj luksuzen kašmir.

Kašmir volna zagotavlja odlično izolacijo, lahko je 7-8 krat toplejša od merino volne in je draga v primerjavi z drugimi volnami, ker je letna dobava tako majhna.


VOLNA JAGENJČKOV - OVCA

Volna jagenjčkov je volna, odvzeta s prvim striženjem ovac, navadno približno sedem mesecev po tem, ko je začela rasti prva dlaka in ne sme biti daljša od 50 mm. Je fina in mehka ter zahteva minimalno obdelavo. Ker pa volna jagenjčkov lahko izvira iz katere koli pasme ovac, se lahko število mikronov močno razlikuje in običajno ni navedeno.


MERINO VOLNA - OVCA

Merino volna izvira izključno iz vrste merino ovc. Povprečna merino volna ima približno 21,5 mikrona, fina merino 18,6-19,5 mikrona, superfina 15-18,5 mikronov in ultrafina nič več kot 15 mikronov.

Ena najpomembnejših lastnosti merino volne je njena trdnost ali trajnost. Zaradi velike vsebnosti valovanja »crimp« je odlična za uravnavanje telesne temperature, še posebej, če jo nosimo ob koži. Vlaga je oddaljena od telesa in uporabnik je topel, ne da bi bil prevroč. Merino volna ima odlično razmerje med toploto in težo. Uporablja se za vrhunska oblačila na prostem in je cenejša od kašmirja.

Očitna izbira volne za cenovno dostopne, visokokakovostne pletenine v današnjem aktivnem sodobnem življenju je zagotovo 100% merino. Volna jagenjčkov in kašmir spadata že med manj cenovno ugodne a seveda visokokakovostne pletenine.



IZDELKI:

Merino Odeje - Peveri zdaj
Odeje Volna Jagenjčkov - Peveri zdaj
Kašmir Odeje - Peveri zdaj
Volnena Oblačila - Peveri zdaj