Kamelja volna

Kamelja volna je vrsta tkanine, ki izvira iz kamelje dlake in navadno izhaja iz vrste, znane kot dvogrba kamela Camelus bactrianus.

Te vrste kamel so pogoste v mongolskih stepah in jih najdemo na širokem območju, ki sega od Turčije do Kitajske in Sibirije. Za razliko od večine kamel, ki so kratkodlake, so baktrijske dvogrbe kamele znane po dolgi in sijoči dlaki.

Kamelja dlaka, ki izvira iz baktrijske kamele, je sestavljena iz dveh ločenih delov: zaščitni lasje in podlanka. Zaščitni lasje so trdi in grobi, poleg tega pa ne naredijo zelo dobre tkanine, razen če so mešani z drugo snovjo, kot je ovčja volna. Ta del plašča baktrijske kamele ščiti pred brutalnimi zimami po Stepah in jim daje debel in puhast videz.

Podlanka je precej mehka in deluje kot izolacija pri kamelah - podobno kot izolacija iz steklenih vlaken med notranjo in zunanjo steno hiš. Medtem, ko se zaščitni plašč lahko uporablja za izdelavo določenih vrst tekstila, je spodnji plašč tisti del kamele, ki se najpogosteje uporablja za izdelavo oblačil in posteljnine.

Uporaba te vrste dlake za izdelavo tekstilnih izdelkov je tudi doživelo nedavno renesanso med trajnostno naravnanimi materjali in "zavestno" potrošniško populacijo. Medtem ko je večino vrst volne mogoče pridobiti samo z striženjem dlake z živali, baktrijske kamele naravno odvržejo zimsko dlako vsako pomlad, kar pomeni, da je pridobivanje te vrste las trajnostno in brez surovosti, saj se pobere le odpadla dlaka kamel.

Kamele vsako leto proti koncu poletja pričnejo gojiti debelo dlako. Do konca oktobra je ta plašč blizu svoje polne debeline, do sredine zime pa postane še bolj robusten. To dlako kamele v prehodu iz zime na pomlad odvržejo in ko vse dlake odpadejo, se poberejo in očistijo, da se odstranijo vse nečistoče.

Kamelja volna je v celoti biorazgradljiva, kar pomeni, da pri zavrženju ne prispeva k onesnaženju. Če se dlaka kamel ne bi uporabljala, bi približno 1,4 milijona baktrijskih kamel, ki obstajajo, preprosto odvrgle dlako na tla in bi se biorazgradila. Vsekakor pa kljub temu lahko z malo posega v naravni proces narave, uporabimo to surovino za izdelavo koristnih izdelkov. A vendar, ker govorimo o postopku pridobivanje dlake, ki ni tako enostaven, seveda tudi govorimo o surovini in posledično materialu, ki bo imel primerno vrednost.

Kamelja volna se uporablja že tako dolgo, da jo v Bibliji celo omenjajo kot material, ki se je uporabljal za izdelavo šotorov, ogrinjal in preprog. Nikoli sicer ni postala tako priljubljena kot recimo ovčja volna ali kašmir, kljub temu, da ima izredne lastnosti in je resnično mehka na otip. Seveda z izjemo, današnjega razmišljanja, ko se potrošništvo vedno bolj usmerja v izdelke, ki spadajo v koncept zavestnega potrošništva.

Kamelja volna je navadno ločena na tri stopnje: Visokokakovostna vlakna običajno izvirajo iz podlake in za ta vlakna podlake je mogoče šteti, da so resnično visoke kakovostni. Zelo kakovostna vlakna kamele se najpogosteje uporabljajo za izdelavo tekstila za potrošnike. Vlakna, ki ne veljajo za visoko kakovostne, ponavadi označujejo kot srednje kakovostna, in čeprav se ta vlakna lahko uporabljajo tudi za izdelavo oblačil, so oblačila, izdelana iz vlaken srednje kakovosti, na otip bolj groba. Nazadnje, nizkocenovna kameljska vlakna, običajno izvirajo iz zaščitnega plašča in ta groba in neprožna vlakna so primerna le za preproge in podobno toge tekstilije.

Če jih gledamo pod mikroskopom, so vlakna kamele las zelo podobna vlaknom ovčje volne, vendar so njihove luske manj izrazite. Tako kot druge vrste volnenih vlaken imajo kamele dlake votle, zračno napolnjene matrice, zaradi česar so odlični izolatorji.

IZDELKI:
Odeje iz Kamelje volne Preveri zdaj