Košarica0Item(s)

V nakupni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

KapokKAPOKKapok se imenuje drevo in vlakno. Znan je tudi kot svilen bombaž ali java bombaž.  Kapok vlakna   niso primerna za predenje, ker so preveč gladka, spolzka in krhka. S sodobno tehnologijo so uspeli narediti prejo, mešanico kapoka in bombaža.

Kapok je podoben bombažu, saj sta obe vlakni plodovi s semeni. 

Izvira iz Srednje Amerike. Razširjen je v tropskih deževnih gozdovih po vsem svetu in se komercialno goji na Javi, na Tajskem in v drugih državah. Kapok je veličastno drevo ki zraste do 60 metrov visoko. Zaradi široke krošnje ga morajo stabilizirati. Ima velike veje in pogosto zelo velike bodice.

Kapok vlakna so sijoča, rumenkasto rjave barve in po sestavi iz mešanice lignina in celuloze. Vsako vlakno je dolgo približno 2,5 cm 

Voskasta prevleka pomaga odbijati vodo. V preteklosti se je kapok uporabljal za polnjenje rešilnih jopičev.

Po pranju kapok dobi nazaj prvotno obliko. Se ne zlepi. Zato je zelo primeren tudi za polnjenje mehkih igrač. Ker so izdelki polnjeni s kapokom zelo trdni, se uporabljajo tudi za polnjenje meditacijskih blazin.

Kapok je naravno biološko razgradljivo vlakno.

Lahko se uporabi večkrat, ne da bi se razvile plesni. 

Ker so vlakna oblikovana za razprševanje semena z vetrom, je priporočljivo nositi masko, ko polnimo predmete, kajti vlakna letijo v vse smeri in lahko dražijo pljuča.


POGLEJ TUDI:

Kapok polnilo >>