Svila

Svilene tkanine so zaradi svojih edinstvenih lastnosti ena od najbolj priljubljenih tkanin za oblačila in posteljnino. Sestava je zelo podobna naši koži, zato je počutje v objemu svile, izjemno. Vpije lahko veliko vlage, 30% ali več, ter jo zelo hitro odda v okolje. Zato nikoli nimamo občutka da je oblačilo ali posteljnina vlažna. Poleti nas hladi, pozimi pa greje, oziroma ohranja temperaturo našega telesa.

Svila ima neverjetno lastnost raztezanja in vračanja nazaj v prvotno obliko. Lahko se raztegne do 20 - 25% in se potem vrne nazaj. Raztezno trdnost so primerjali celo z jekleno in je bilo ugotovljeno da je svila močnejša.

Sestava svilenega vlakna je 80% proteini in 20% sericin.

Posebnosti:
- Svila ima izjemne lastnosti regulacije temperature. Poleti nas hladi, pozimi pa greje.
- Absorbira vlago do 30% svoje teže in še vedno ne deluje vlažno. Svila absorbira znoj, medtem ko koža normalno diha. Nevtralizira vonjave.
- Čeprav je svila po izgledu zelo nežna, pa je kljub temu to močna tkanina.
- Zelo dobro se barva, tudi z rastlinskimi barvami.
- Zelo dobro se meša tudi z drugimi živalskimi in rastlinskimi vlakni
- Odbija plesni
- Je hipoalergena in ne draži kožo
- Je lahka in mehka, kar omogoča več plasti oblačil
- Ne ustvarja statične elektrike
- Lahko se razteza do 20% ne da bi se poškodovala
- Je biorazgradljiva

MURVINA SVILA / MULBERRY SILK

Svila udomačene sviloprejke, imenovana »mulberry silk« je eno najstarejših vlaken živalskega izvora. Hranijo se z murvinimi listi. Vsebuje več kot 18 aminokislin in proteinskih vlaken, zato je svila zelo zdrava za človeško kožo. Ker je hipoalergena in ne draži kože, številni dermatologi priporočajo svileno posteljnino in oblačila za ostarele in bolne ljudi. V primerjavi z drugimi svilenimi vlakni je murvina svila še bolj razkošna in še bolje diha. Morda ni tako trajna, vendar ima kljub temu posteljnina zelo dolgo življenjsko dobo, tako da je ena posteljnina lahko za vse življenje.

DIVJA SVILA / TUSSAH SILK

Tussah svila je vrsta divje svile, znana tudi kot šantung. Izdelana je iz kratkih, bolj grobih svilenih vlaken. Sviloprejke se hranijo večinoma s hrastovimi listi. Barvanje te svile je težje, zato je največkrat v naravni barvi svile. Zaradi svoje sestave se manj mečka. 

Vzdrževanje svile: PODROBNO

IZDELKI IZ SVILE:
- Metrsko blago - Preveri zdaj
- Ženska oblačila - Preveri zdaj 
- Moška oblačila - Preveri zdaj 
- Otroška oblačila - Preveri zdaj 
- Posteljnina - Preveri zdaj 
- Odeje - Preveri zdaj