Lan

Za setev se uporablja vrsta lanu z latinskim imenom Linum usitatissimum.  

Lan je enoletna rastlina in se goji predvsem v zmernih podnebjih, zlasti v severni Evropi.  Ločene sorte gojijo bodisi za vlakna ali semena. Sorto ki jo gojijo za semena, uporabljajo za pridelavo lanenega olja.

Rastlina zraste do približno 1m  v višino v 3-4 mesecih. Cveti s privlačno svetlo modrimi cvetovi na konicah steblov. Po cvetenju je uporabna cela rastlina iz katere dobijo vlakna dolga kot je bila rastlina visoka.  

Lanene tkanine so ene od najstarejših na svetu: njihova zgodovina sega več tisoč let pred našim štetjem. Fragmenti iz slame, semena, vlakna, preje, in različnih vrst tkanin segajo do okoli 8000 pred našim štetjem. Nekatere so našli v švicarskem jezeru. V prazgodovinski jami v Gruziji so našli barvana lanena vlakna. Tkanine iz divjega lanu lahko segajo celo  do 36000 pred našim štetjem.

Lan se je uporabljal kot valuta v starem Egiptu. Egipčanske mumije bile zavite v platno kot simbol svetlobe in čistosti ter kot prikaz bogastva.  

Lanena vlakna


Edinstvene lastnosti lanenih tkanin:
  

- Zelo dobro uravnava telesno temperaturo. Lan zelo dobro vpija vlago in jo tudi zelo hitro odda v okolje. Zaradi te izjemne lastnosti naša koža diha.
- Lan ustvarja občutek svežine v vročem vremenu in udobje toplote v zimskem času. To je posledica toplotno izolacijske lastnosti lanu. Ko je vroče, je temperatura telesa pod lanenim oblačilom 3-4 stopinje nižja od temperature zraka. Ko je hladno, lanena tkanina skrbno shrani toploto telesa.  
- Lan ima visoko prepustnost zraka in toplotne prevodnosti. Toplotna prevodnost lanu je petkrat višja od volne in 19-krat višja od svile.  
- Ne povzroča alergij.
- Lanena tkanina ne ustvarja  statičnega naboja.
- Lanena tkanina je naravni antiseptik, ubija bakterije, tako da niti bakterije niti glive ne morejo živeti v njej. Zmanjšuje vnetja. Ugotovljeno je bilo, da se rane pod lanenim povojem hitreje celijo, kot tiste ki so bile povite z bombažem. Nošenje lanenih oblačil pomaga da se znebite nekaterih kožnih bolezni, od navadnih izpuščajev in tudi kroničnih obolenj.
- Lan zmanjšuje gama sevanje skoraj za polovico in ščiti človeško telo pred sončnim sevanjem. S poskusi je bilo ugotovljeno da lanena vlakna onesnažena tla očistijo sevanja.
- Lan odbija umazanijo.
- Posteljnina in izdelki iz lanu se lahko perejo v vroči vodi, se lahko kuhajo  in posušijo  na soncu. Topla voda uničuje bakterije in pršice. Poleg tega je vroče zlikana istočasno sterilizirana.
- Večkrat kot je oprana lanena tkanina, bolj mehka je.
- Lanene tkanine so znane po  trpežnost in dolgi življenjski dobi. Natezna trdnost lanene niti je dvakrat višja kot bombažne, kar pomeni, da lahko laneni artikli zdržijo bistveno dlje časa kot bombažni.
- Lanene tkanine dajejo videz naravne sestave.  
- Ima bogato teksturo in je prijeten na dotik.


IZDELKI IZ LANU:
- Metrsko blago - Preveri zdaj
- Ženska oblačila - Preveri zdaj 

- Moška oblačila - Preveri zdaj 
- Otroška oblačila - Preveri zdaj 
- Posteljnina - Preveri zdaj 
- Odeje - Preveri zdaj 
- Brisače - Preveri zdaj