Konoplja 

Konopljina dejstva in nekaj zabavne zgodovine o konoplji
  • Do leta 1883 je bilo 75-90% vsega papirja v ZDA narejenega iz konoplje.
  • Konopljino seme je # 1 prodajna ptičja krma, 1800 ton je bilio prodanih v ZDA leta 1937.
  • Most na jugu Francije iz časa 500-700 pred našim štetjem je bil zgrajena iz konopljine mešanice.
  • Leta 1941 je Henry Ford zgradil avto iz plastike, narejene iz konoplje in pšenične slame.
  • Do leta 1937 70-90% vseh vrvi in vrvic je bilo narejenih iz konoplje.
  • Oba George Washington in Thomas Jefferson sta na svojem vrtu gojila konopljo.
  • Leta 1850 so v U.S. Census poročali o 8327 konopljinih nasadov v velikosti vsaj 2000 hektarjev skupno. Všteti niso bili manjši nasadi.
  • Originalni Levi Strauss kavbojke so bile narejene iz konoplje.
  • Leta 1942 je vladav  ZDA močno spodbuja gojenje konoplje za pomoč pri vojnih naporih, šlo je tako daleč, da je nastal film z naslovom "Konoplja za zmago".
  • Različica Deklaracije o neodvisnosti, ki je izšla 4. julija 1776 je bila napisana na konopljin papir.

UPORABNA NA MNOGIH PODROČJIH ŽE PRED NAŠIM ŠTETJEM

Obstaja več kot 25.000 znanih uporab za konopljo. Ogrevanje in stiskanje konopljinih vlaken lahko ustvari gradbeni material, ki presega les v moči, kakovosti in stroških. Konoplja je odporna na toploto, plesen, škodljivce, svetlobo in gnilobo. Konopljina tkanina je mehkejša, toplejša, bolj vodoodporna in bolj trpežna kot bombaž. Konopljina tkanina uporablja tudi manj kemikalij za proizvodnjo. Industrijska uporaba konoplje na Kitajskem sega tudi 10.000 let nazaj.

TUDI KOT GORIVO
 
Bio-dizelsko gorivo je  narejeno iz konopljinega olja, rastlinskega olja ali drugih živalskih maščob (glej konopljina goriva). Prvotno idejo je leta 1895 razvil dr. Rudolph Diesel, razvil je prvi motor, ki je delal na rastlinko olje. Motor je bil prikazan leta 1900 na svetovni razstavi v Parizu in je obratoval na arašidovo olje. Konoplja se lahko meša z dizelskim gorivom v vsakem razmerju, ali se uporablja samostojno. Biodizel gorivo je edino alternativno gorivo, ki se lahko uporablja, v vsakem nemodificiranem dizelskem motorju. Povečana uporaba biodizla goriv bi zmanjšala odvisnost od tujih virov, hkrati pa povečala nacionalna kmetijska delovna mesta in prihodke. Plamenišče naftnega goriva je 125 stopinj Celzija, medtem ko je žarišče biodizelskega goriva 300 stopinj Celzija. Biodizel goriva se uspešno uporabljajo v Evropi že več kot 20 let.

VEČJI IZKORISTEK KOT PRI DRUGIH VLAKNIH

Konoplja je odporna na mraz in lahko prenese tudi extremne zime. Konoplja je odporna na škodljivce (razen na dvonoge). Konoplja je odporna na sušo. Ocenjuje se da bi 6% Ameriške površine posajene s konopljo zagotovila celotno nacionalno potrebo po energiji. Konoplja ima stopnjo proizvodnje do 10 ton na 10.000 m2, vsake 4 mesece. 4.000 m2 uporabnih konopljinih vlaken je enako uporabnih vlaken 40.000 m2 dreves ali 20.000 m2 bombaža. Drevesa zrastejo v 50-100 letih, konoplja dozori v manj kot 100 dneh.

MNOGO MANJ ŠKODLJIVA ZA OKOLJE

Biodizel goriva oddajajo 80% manj ogljikovega dioksida & skoraj 100% manj žveplovega dioksida. Konopljin papir je mogoče reciklirati do sedem (7) krat, lesni celulozni papir se lahko reciklira štiri (4) krat. Konopljino gorivo ne uničuje ozonskega plašča ali prispeva k globalnemu segrevanju. Konopljino gorivo gori čisto in ne povzroča kislega dežja. Konopljino gorivo je 10-krat manj toksično kot sol in 10 krat bolj razgradljiv kot sladkor.

TUDI VSESTRANSKO ZDRAVILO

Konopljino olje je največji vir esencialnih omega 3 in 6 maščobnih kislin, ki, med drugim, pomagajo nadzorovati raven holesterola, arterijske blokade in imunski sistem. Konoplja se že znano v zdravilne namene uporablja pri: slabosti & bruhanju, multipli sklerozi  / mišični krči, poškodbi hrbtenjače, Chronovi bolezeni, Alzheimerjevi bolezeni, Tourettovem sindromu, prebavnih motnjah, glavkomi, astmi, nevrodegenerativnih bolezni, raku, diabetesu…

VČASIH ZA NJENO GOJENJE CELO NAGRAJENI

Leta 1619 je Jamestown Colony, Virginia sprejela zakon, ki naroča kmetom da gojijo konopljo. Podobni zakoni so bili sprejeti v Massachusettsu leta 1631, Connecticutu leta 1632 in Chesapeake koloniji v sredini 1700-ih. V Angliji so bili tujci nagrajeni z državljanstvom, če so gojili marihuano; tisti, ki so zavrnili so bili kaznovani. Od 1631 do zgodnjih 1800-ih, je bila konoplja uporabljena kot zakonit denar, s katerim se je lahko kupovalo blago ali plačevalo račune. Hawaii so prva država po letu 1950, ki lahko zakonito goji konopljo.

TUDI UMETNIKI SO JO UPORABLJALI NA VEČ NAČINOV

Knjiga "Alice in Wonderland" je bila prvotno natisnjena na konopljin papir. To je avtor, Lewis Carroll, ki je bil redni kadilec marihuane. Slike od Vincenta Van Gogha in Rembrandta so redno naslikana na konopljina platna. Leta 1935 je bilo 58.000 ton semen konoplje uporabljene za izdelavo barv in lakov.

IN ZAKAJ PRAVZAPRAV SO JO PREPOVEDALI?

V letih 1916-1937, je William Randolph Hearst ustvaril rumeno novinarsko kampanjo da bi povezal konopljo z marihuano. Čeprav kajenje konopljie, kot večina vlaken, samo povzroča slabost je Hearst vseeno skupaj s svojim prijateljem Pierre DuPontom, uspelo prepovdati konopljo v Ameriki. Dejansko je uspel oropati svet za naravni pridelek. Zakaj je tako hotel? Ker namesto da bi uporabljali konopljo za papir, oblačila, gorivo, olja, smole, zdravila, in številne druge namene, zdaj uporabljamo drevesa in sintetične petrokemikalij. Hearst je takrat lasti velike gozdove in interese v gradbenih mlinih. DuPont pa je ustvaril sintetična goriva in vlakna (najlon, rajon, plastika) iz nafte.