Svila

Po vsem svetu, ne glede na to kam greste, ko položite roko na oblačilo ali posteljnino iz svile, boste zagotovo slišali tudi vrtoglave cene. Ste se kdaj vprašali, zakaj je tako? Vsi smo slišali, kako je svila draga tkanina, vendar so razlogi za to zakaj je draga tkanina, zelo malo znani.

Zakaj je svila tako draga?

Najprej in predvsem je dejstvo, če veste kako se proizvaja svila, boste razumeli višjo kakovost tkanine.

Drugič, celoten proces proizvodnje svile je dolg in zahteva veliko truda v proizvodnji. Zato vam bo to znanje pomagalo pri sprejemanju informacij za odločitev o tkanini, ki jo boste kupili.

In nenazadnje, pomagalo vam bo razlikovati med originalnimi in ponarejenimi kopijami svile, ki so na voljo na trgu. Premalo znanja o svili lahko vodi do napačnih informacij, ki jih lahko obžalujete dolgo časa zaradi nepravilnega nakupa.

 

6 Razlogov, zakaj je svila draga tkanina:

1. Svila je ena najstarejših tkanin, ki jih pozna človek

Od časa antične dobe, ko je bilo v svetu tkanin vloženih veliko naporov, je bila svila odkrita pred približno 8.500 leti v kitajski skupnosti. To naredi svilo eno najstarejših tkanin, ki jih pozna človek! Zaradi sijaja in teksture tkanine je svila postala takoj priljubljena pri kitajskih cesarjih. Svila je bila uporabljena kot kraljevski kos oblačila za osebno uporabo in tudi v darilih drugim kraljevskim ljudstvom.

 
2. Naravno proizvedena iz sviloprejk

To je glavni razlog, zakaj je svila draga. Svila je skrbno izdelana od žuželke, večinoma sviloprejke, ki proizvaja beljakovino, sestavljeno iz „fibroina“. Najčistejša oblika svile se proizvaja iz kokonov ličink murvine sviloprejke (mulberry silkworm), ki se hrani z listi murve. Medtem, ko sviloprejke ostajajo primarni vir proizvodnje, se za množično proizvodnjo večinoma kot sekundarni vir uporablja svila gosenice (moth caterpillar). Razlika med tema dvema vrstama za laika ni zelo očitna, saj sta obe čisti obliki svile.

 
3. Čas je denar

Drug najpomembnejši vidik, zakaj je svila draga tkanina, je ta, da traja veliko časa, potrpežljivosti in nadzorovane nege, da sviloprejka doprinese svilo. Ker je to naraven proces, ni mogoče uporabiti nobene količine kemijske indukcije ali sintetičnih metod za pospešitev procesa nastajanja svile. In ker traja toliko časa za proizvodnjo, se ekskluzivnost naravne tkanine dvigne nad ostale. Ne samo proizvodnja beljakovin, temveč tudi celoten proces čiščenja in vnosa surovine v končno obliko je dolgotrajen, izčrpen in poseben.

 
4. Stroški kokonov na kilogram

Zanimivo je, da ena unča jajčeca sviloprejke vsebuje 40.000 jajc (1.500 jajc na gram). Ti črvi bodo jedli 1500 kilogramov listov murve in pletli kokone, ki bodo proizvedli 8 kilogramov svilene niti. Za izdelavo ene svilene obleke je potrebnih 1700 do 2000 kokonov! Kaj šele za posteljnino? »Torej, ko se plača tako obsežen strošek za proizvodnjo svile, zakaj bi jo plačali manj kot je dejansko vredna?«

 
5. Svila je druga človeška koža

Za razliko od katere koli druge tkanine na svetu, je svila narejen iz beljakovin. Človeško telo obsega najmanj šestnajst odstotkov beljakovin, ki jih najdemo največ v laseh, koži in nohtih. Zato je svila znana za človeka kot druga koža, saj je njena proizvodnja iz beljakovine insekta. Zato so prednosti nošenja svile raznovrstne. Svila je tudi okolju prijazna in ne škoduje okolju. Prav tako se domneva, da ima svila enak vonj kot človeški las, ko gori.

 
6. Svila je EKO Tkanina

EKO Tkanina pomeni, da je to tkanina, ki ne škoduje organskemu svetu. Je bolj podporna in izdelana za boljšo prilagodljivost. Svila se veliko uporablja tudi na področju medicine, zlasti za kirurške posege, saj ne reagira s telesnimi encimi, temveč podpira proces zdravljenja brez povzročanja alergij in okužb. Zaradi tega je to zelo iskana tkanina in s tem se tudi povišuje njena cena po vsem svetu.


Zdaj veste zakaj je svila draga in če vam bo nekdo svetoval, da lahko dobite cenejšo svilo, ne postanite žrtev pasti. Zaradi zgoraj navedenih dejavnikov „poceni svila“ ne obstaja.

PREBERITE Tudi blog o: Kakovost svile merjena v Momme oz. mm



IZDELKI IZ SVILE:
Svilena posteljnina - Preveri zdaj 
Svilene prevleke za vzglavnik - Preveri zdaj
Svileno metrsko blago - Preveri zdaj
Svilene odeje - Preveri zdaj