Volna

Volna – naravna izbira! Mnogi so poskušali kopirati dobre lastnosti volne - vendar brez sreče. Je neverjetno vlakno, ki se uporablja že generacije.

1) Volna vas ohranja suhe

Volna lahko absorbira okoli 30% vlage svoje lastne teže, ne da bi se oblačilo počutilo mokro. Ko se vlaga absorbira, bo volna ustvarila toploto. Ta toplota naredi volno udobno, tudi, ko je mokra ali prepotena in hladna. Ker volna diha, se ne boste nikoli počutili pregreto.

2) Volna vas greje, ko je hladno, in hladi, ko je toplo

Vlakna v volni reagirajo na spremembe telesne temperature in uravnavajo raven temperature s hladom in toploto - tako kot to počne vaše telo. Volna ima edinstveno izolacijsko sposobnost zaradi načina, kako vlakno zrak izolira in s tem zagotavlja toploto. Volna v tanjši verziji je primerna tudi za poletno uporabo. Ko je vroče, sposobnost volne, ki absorbira vlago, ustvari hladilni učinek v telesni temperaturi do 4 °C manj. Volna se ne bo oprijela telesa na enak način kot sintetični materiali ali bombaž; kar bo posledično dalo večji občutek dobrega počutja.

3) Volna zmanjša vonj po znoju

Znoj sam po sebi nima vonja; Bakterije, ki sčasoma nastanejo, ustvarijo znoj. Dlje časa, kot je znoj na vašem oblačilu več bakterij bo nastalo. Volna hitro absorbira vlago kot je znoj in jo nato sproti sprošča že med nošenjem ter v celoti, ko se posuši – posledično volna ne bo zlahka dobila vonja oz. ga sploh ne bo.

4) Volna zagotavlja dobro odpornost na umazanijo in se samočisti

Volna je naravni material, ki se ne umaže tako hitro. Čeprav je volneno oblačilo namočeno v znoju, ga ni treba oprati, ampak ga lahko prav tako enostavno obesimo za prezračevanje in posušimo. Volna je sposobna tudi sama odstraniti lažje madeže, poleg tega, da že v osnovi večino umazanije enostavno odbije. Vsa volnena oblačila lahko perete v stroju na programu volne. Poskrbite le, da uporabljate detergent za volno. Navadni detergenti pogosto vsebujejo škodljive encime in imajo napačno pH vrednost in s tem uničujejo volno s tem, da jih zmanjšujejo njeno delovanje ali pa jo celo poškodujejo.

5) Volna je varnejša in odporna na ogenj

Volna je od vseh naravnih vlaken najmanj vnetljiva. Struktura tkanine je ključnega pomena za to, kako gori oblačilo, zelo pomembno pa bo imelo tudi samo vlakno. Gosta tkana ali tesno pletena oblačila iz volne ne bodo zagotovila tkanini kisika, zato se bodo hitro ugasnila. Dejstvo, da je volneno vlakno absorbiralo vlago iz zraka in verjetno tudi iz vašega telesa, vsebnost vode poveča. Vlaga in ogenj uspevata slabo. Številni sintetični materiali so sicer obdelani z ognjevarnimi kemikalijami, ki so problematični za okolje in tudi za vaše telo.

6) Volna je zelena izbira

Volna je najbolj okolju prijazno vlakno, ki ga imamo – se tudi biorazgrajuje! Trenutno poteka razprava o tem, katera vlakna so "najbolj zelena". Če se zanašate na informacije tistih, ki uporabljajo tako imenovano LCA oznako (Life Cycle Assessment), ki večinoma pokriva le nekatere parametre in tudi samo dokler vlakna ne postanejo preje, le to ni vedno »zeleno« Kot verjetno razumete, sintetični materiali niso obdelani samo z ognjevarnimi kemikalijami, temveč pogosto z antibakterijskimi in nenazadnje s fluorjem tretmaji, ki so zelo problematični. Pri volni tega ni. Prav tako lahko volno redkeje operemo in s tem prispevajo k problemu z mikrovlakni. Volna je tudi eno "najmanjših" vlaken na svetu, zato volna ne prispeva k povečanju količine porabe. Zelena izbira je izbira oblačil, ki v celotnem procesu zagotavljajo pomen zelenega izdelka.

IZDELKI IZ VOLNE:

Ženska Oblačila Preveri zdaj
Moška Oblačila - Preveri zdaj
Otroška Oblačila Preveri zdaj
Volnene odeje - Preveri zdaj
Volnene Prešite odeje - Preveri zdaj