Green in new black


Očistite vašo garderobo toksinov!

Modna industrija onesnažuje okolje in vsak posameznik lahko prispeva nekaj tudi sam, da se zmanjša škodljiv odtis na okolje, na zdravje in na vsa živa bitja:


1. Kupujte rabljeno
 
Zakaj kupiti novo, če lahko kupuješ rabljeno? Dobrodelne trgovine, vintage trgovine, bolšji trgi in spletne tržnice so polne zanimivih oblačil.

2. Naredite svoj stil

Nič ni bolj kul kot nositi nekaj, kar ste sami naredili! Lahko se udeležite tečaja, ki uči pletenje ali šivanje ali pa si oglejte vaje na spletu. Nakup volne je dostopen v mnogih trgovinah tako fizičnih kot tudi na spletu, vse kar potrebujete je da poskrbite, da je organska tako vsebinsko kot barvano, ali pa poiščite preje iz recikliranih materialov! Potrebujete nekaj navdiha? Oglejte si ga.

3. Kupuj zeleno

Pozorni bodite na blagovne znamke, ki omogočajo oblačila iz recikliranih materialov ali uporabljajo le okolju prijazne tkanine in naravna barvila. Kljub temu, da še ne obstaja popolna detox blagovna znamka, se veliko oblikovalcev že usmerja v okolju prijaznejše poti.

4. Manjava oblačil

Oblačilna menjava je eden od najbolj okolju prijaznih načinov za zmanjšanje količine odpadkov in nadgradnjo vaše garderobe ter ne zahteva porabe denarja! In kako lahko to naredite? Tukaj je nekaj zanimivih korakov.

5. Kupuj klasiko s poudarkom na kakovosti

Investirajte v dobro narejeno, kakovostno klasiko ali stvari, ki so vam všeč. Če gredo "iz mode", jih vseeno ne zavržite – presenečeni boste, kako hitro stili zaokrožijo nazaj! Preverite šive, zadrge in gumbe, saj so znani kot kritične točke. To velja tudi za čevlje, na primer, poglejte, kako dobro je pritrjen podplat.

6. Popravi pokvarjeno

Če imaš obleko, ki je ne nosiš, ker potrebuje novo zadrgo ali kaj drugega, jo poiskusi popraviti sam. Če to ni mogoče, zakaj je ne bi odnesli k prijazni šivilji ali krojaču, da vam jo popravi. Prav tako oblačila preuredite, da jih osvežite ali pa jih popravite v bolj modna oblačila. Tukaj si oglejte nekaj idej… Tukaj :)

7. Spomladansko očiti garderobo

Če kakšnega kosa oblačil v vaši garderobi ne uporabljate ga osvobodite! Podarite ga prijatelju, darujte v dobrodelne namene, prodajte v secondhand trgovino ali pa na spletu kot naprimer Freecycle, eBay ali Thread Up!

8. Peri zeleno

Veliko vpliva na okolje in oblačila, dejansko prihaja iz njihovega pranja. Vpliv lahko znižate tako, da perete v polni obremenitvi in na eko nastavitvi, če ima vaš pralni stroj to možnost in uporabljate ekološke detergente. Ali ste vedeli da največ električne energije, ki se uporablja pri pranju prihaja iz segrevanja stroja? Mnogo oblačil je enako dobro opranih tudi pri 30 stopinjah.

9. Reci DA pravični trgovini

Pravične trgovine izdelkov so v razcvetu. Poleg kave, čaja, banan in čokolade lahko kupite celo paleto modnih oblačil iz pravične trgovine. Za najnovejših novice o delovnih standardih v tekstilni industriji lahko sledite Clothes Campaign Clean.

10. Izberi organski bombaž

Po poročanju Water Footprint Network, se za 250g bombažno majico ocenjuje uporaba 150g pesticidov in do 2.720 litrov vode. Zakaj ne poskusite preklopiti na organski bombaž, kjer je to mogoče? Izvedite več o organskem bombažu tukaj.

11. Pogovorite se z vašo najljubšo blagovno znamko!

Obiščite spletno stran vaše najljubše blagovne znamke in poglejte če izvajajo kakšne okoljevarstvene aktivnosti zlasti pri ravnanju s kemikalijami. Če ne ali pa če njihove aktivnosti niso dovolj dobre, jim sporočite, da imate radi njihova oblačila, vendar želite, da bi izboljšali! Dejstvo je da da blagovne znamke poslušajo svoje stranke!

12. Poglej etiketo

To sicer ni enostavno v džunglii etiket. Vendar pa se lahko pozanimate o razlikah eko-oznak in kaj v resnici pomenijo z obiskom Eco Label Index.

13. Povej naprej

Povejte svojim prijateljem resnično zgodbo v ozadju naših oblačil. Bodite jim navdih o spremembi razmišljanja, povejte jim za menjave oblačil, nakupovanje v trgovinah z rabljenimi oblačili ipd. Povejte jim za Detox Kampanijo.