Volna

Naravna vlakna se uporabljajo že tisoč let. Eno najpogostejših in najbolj vsestranskih naravnih vlaken je volna. V resnici je volna eno najstarejših vlaken, ki jih človeštvo uporablja, z več tisoč let zgodovine uporabe. Obstaja veliko različnih vrst volne, ki prihajajo iz različnih pasem živali; od merino in kašmirja do alpake, vsaka ima svoje prednosti. Toda samo naravna volna prinaša impresivne koristi.

1. Naravni vonj

Ena najboljših lastnosti volne je, da naravno deluje na skrivanje vonjav. Naravni antibakterijski elementi pomenijo, da ima vlaknina sposobnost dihanja in absorbiranja do 35% lastne teže vlage.

Ker je nastajanje vlage tisto, zaradi česar se bakterije razmnožujejo in vonji razvijejo, volna seveda deluje proti temu. Tako volneni izdelki nimajo vonja in potrebujejo manj pranja!

2. Reguliranje temperature

Glede na to, da volna izvira iz živali, ki živijo v spremenljivem temperaturnem podnebju, je jasno, da volna dobro uravnava temperaturo uporabnika.

Ista lastnost, ki ohranja vonj volne, je tista, ki pomaga uravnavati temperaturo. Dihanje tkanine pomeni, da se velik del vlage, ki jo absorbira material, spremeni v paro in sprosti v zrak.

Vsi vemo, da volna deluje tudi kot izolator, ko je mraz, zaradi česar je popolna zimska tkanina. Toda tudi v vročem vremenu je volna udobna in, verjeli ali ne, hladna tkanina. Namesto da spusti hladen ali vroč zrak, volna deluje na uravnavanje naravne telesne temperature.

3. Okolju prijazen

Eden najboljših razlogov za nošenje volne je dejstvo, da gre za enega najbolj okolju prijaznih materialov. Volna je popolnoma biorazgradljiva, zaradi česar je celoten življenjski cikel okolju prijazen.

Skrb za srečne ovce

Ovce, ki jih strižejo odgovorno, imajo naravno prosto rejo in živijo srečno življenje. Pri Naturaland resno jemljemo dobro počutje ovc in zagotavljamo, da je izbira volnenih izdelkov izključno od proizvajalcev, ki skrbijo za najboljše počutje ovc.

4. Izjemno močna tkanina

Dobro znana lastnost volne je, da je trpežna tkanina, ki lahko vzdrži veliko obrabo in močne vremenske vplive.

5. Hipoalergeno

Ena od napačnih predstav o volni je, da srbi in lahko povzroči izpuščaje, dejansko pa so določene volne odlične za občutljivo kožo. Srbenje, ki ga povzroča volna, je običajno grobost in debelina volne same. Volna je na voljo v različnih debelinah (merjeno v mikronih) in čim debelejši je mikron, bolj je 'srbeč' občutek. Merino volna ima običajno manj od 20 mikronov, kar velja za fino in zato udobno debelino.

6. Pršice

Prašne pršice ne marajo volne - pršice potrebujejo vlago, da preživijo. Volna ima mikroskopske pore, ki se učinkovito odzivajo na spremembe vlažnosti, zaradi česar so neugodne za rast in razmnoževanje pršice hišnega prahu. Alergeni iz pršic so eden od sprožilcev napadov astme.

7. Naravno obnovljiva

Volna je naravno obnovljiva vlakno - kaj bi lahko bilo bolj naravno od volne? Ovce vsako leto proizvedejo volno, zaradi česar je volna naraven in obnovljiv vir. Zaenkrat še nihče ni mogel sintetično reproducirati lastnosti volne.

8. Enostavno čiščenje

Volnene tkanine se enostavno čistijo, ker zunanjo površino volnenih vlaken sestavlja niz prekrivajočih se lusk (podobno kot perje na ptici), to pomeni, da umazanija sedi na površini vlakna in zato omogoča enostavno odstranitev. Dovolj je že zračenje nekajkrat letno.

9. Antistatično

Volna je naravno antistatična - volna zaradi lastnosti svojih naravnih vlaken ustvari zelo malo statične elektrike. Statika privlači obloge, umazanijo in prah, zato volnene antistatične lastnosti skrbijo, da dlje ostane čistejše.

10. Odporna proti ognju!

Volna je naravno odporna proti ognju in se težko vžge. Ima nizko širjenje plamena in lastnosti sproščanja toplote; ne topi se in ima vrhunske lastnosti za samogasenje.

IZDELKI IZ VOLNE:


Ženska Oblačila Preveri zdaj
Moška Oblačila - Preveri zdaj
Otroška Oblačila Preveri zdaj
Volnene odeje - Preveri zdaj
Volnene Prešite odeje - Preveri zdaj