Naravne ali sintetične tkanine

Če bi zdaj pogledali v svojo omaro, bi verjetno lahko točno določili, katera oblačila so vam najljubša. Tisti prijeten pulover, na katerega se vedno obrnete, ko je deževen dan, ali vašo najljubšo majico in pa kavbojke, ki ustrezajo prav temu, da jih lahko nosite vsak dan, če bi le lahko. Pa ste že kdaj pomislili, iz česa so izdelana vaša oblačila? Večinoma so dobre lastnosti oblačil povezane z blagovnimi znamkami in velikimi stroški; potrošniki bodo samodejno gravitirali k znanim trgovinam, ki so dobro znane po kakovosti, cenah, slogu itd. Brez razmišljanja, kje na svetu so bila oblačila izdelana ali katera vrsta tkanin je bila uporabljena; naravna ali sintetična? Običajno se ne trudimo raziskovati, zakaj so naša najljubša oblačila ravno to - najljubša.

Če primerjamo naravna in sintetična oblačila, da bi ugotovili kaj iskati, ko odkrivamo nove najljubše kose oblačil, lahko ugotovimo, da se ne potrebujemo odrekati priljubljenim oblačilom samo zato, ker ne vsebujejo primernih blagovnih znamk. Ravno nasprotno.

Kaj so naravne in sintetične tkanine?

Naravne tkanine - na primer organski bombaž, lan, konoplja, svila in volna - so narejene iz živalskih ali rastlinskih vlaken, sintetika pa je umetna in v celoti izdelana iz kemikalij za ustvarjanje tkanin, kot so poliester, rajon, akril in številne druge. Z leti so ta sintetična vlakna vse bolj postajala priljubljena. Povpraševanje po poliestrskih vlaknih se je od leta 1980 povečalo za polovico, zaradi česar je poliester najbolj pogosto uporabljen tekstil. Čeprav so sintetična vlakna znana po "boljši obstojnosti" in cenejši proizvodnji, jih pridobivajo iz naftnih derivatov in zahtevajo zahteven postopek obdelave, kot vse sintetične tkanine. Toda na našem planetu najdemo naravna vlakna, ne da bi jih znanstveno izumili. Če vemo za to, vemo tudi da imajo mnogo več lastnosti, ki veljajo za boljše.

Naravna vlakna

Bombaž je najpogostejši naravni material, ki se uporablja za različne tekstilne izdelke. Bombaž je prijeten na dotik in se dobro zrači. Takšni izdelki so navadno cenejši, lahko se jih dobi v različnih tkanjih, vsekakor pa je dihljiva tkanina, ki bo vaše telo ohranjalo v primerni temperaturi.

Lan je naslednja tkanina, ki zelo dobro deluje na področju regulacije temperature in je daleč najboljša tkanina, saj je najbolje uporabna skozi celo leto. Poleg uravnavanja temperature pa bo z svojo strukturo tkanine poskrbela za mikro masažo vaše kože in ji tako privoščila mini wellness. Ker je antistatičen, lahko celo pomaga pri mehčanju in ohranjanju kože zaradi naravnega pH ravnovesja.

Svila je vsekakor več kot le tkanina, ki regulira toploto. Ne boste verjeli, odlično se znajde tudi pozimi, saj kljub njeni lahkotnosti uspešno zadržuje toploto, kadar to telo potrebuje. Kljub temu, da je znano, da je svila odlična tkanina za poletne dni, pa velja omeniti še eno posebnost. Svila je nekaj najboljšega kar lahko doživite tudi v posteljnini. Je edina tkanina, ki bo uspešno regulirala tudi vročinske vale pri menopavzi. Med menopavzo 85 % žensk doživlja vročinske vale. Na žalost so nočna potenja naravni rezultat vročinskih valov in posledično pride do prekinitev dobrega spanca. Obstaja veliko zdravil, naravnih zdravil in hormonskih terapij, vendar le ena dobra izbira posteljnine za ženske, ki trpijo zaradi simptomov menopavze – svilena posteljnina!

In ne le za dame v menopavzi, tudi za dame v vseh obdobjih svila doprinese nekaj, kar nobena tkanina ne – lepotni tretma. Svila je edina tkanina, ki bo z ohranjanjem naravne vlage vaše kože uspešno poskrbela, da bo koža mladostna in sijoča.

Sintetična vlakna - poliester

Vlakna iz poliestra, pridobljena iz premoga in nafte, so vlakna posledica kemijske reakcije med kislino in alkoholom. Natančen postopek, skozi katerega gre gradivo, se razlikuje, čeprav so specifikacije zaradi konkurence med različnimi podjetji ostale skrivne. Poliester ima "plastično podobno" lastnost, ki ne diha in ni primerna za poletne mesece. Pravzaprav tudi ne za zimske, saj greje telo z zadrževanjem toplote ker nima funkcije regulacije temperature. In ne le toploto, zadržuje tudi vso vlago, ki nastane v okolici vašega telesa. Ker poliester ustvarja človek, lahko uporabljeni toksini povzročijo draženje ali postanejo neprijetni na koži.

Vplivi na okolje

Večina ljudi ima raje naravne tkanine pred sintetičnim. Vendar je potrebno vzeti v obzir, da so tudi naravna vlakna lahko obdelana z kemikalijami kadar je interes cenejše produkcije. Tukaj se začne tisti stavek: »Oblačila v tisti trgovini so pa cenejša kot v tej, pa so vseeno iz 100% Bombaža.« Seveda. Saj ima prejšnja interes cenejše produkcije. Naravna vlakna z varno produkcijo ne more odstopati od norm. V kolikor to počne ne more biti več 100% varna. In vsaka produkcija, ki ni »varna« ima seveda tudi negativen vpliv na okolje.

Produkcija sintetičnih tkanin seveda ne more potekati v proizvodnjah brez kemikalij. Enostavno je nemogoče. Ti postopki vključujejo aditive - na primer detergente, kemična mehčala in belila -, ki so pogosto strupeni za človeško telo in onesnažujejo okolje. Onesnaženje nastane tudi zaradi prevoza izdelkov po vsem svetu. Torej tista oblačila, ki k nam pridejo iz drugega konca sveta pustijo veliko večji pečat na okolje kot tista, ki imajo krajšo pot do nas.

Poleg tega je tu še faktor razgradljivosti tkanin. Ste kdaj pomislili koliko časa se tkanine razgrajujejo?

Poliester, spandex, najlon in rajon…: od 20 do 200 let.

100% Bombaž: cca 5 mesecev
100% Volna: cca 1 leto
100% Bambus: cca 1 leto
100% Konoplja: 3 – 6 mesecev
100% Lan: cca 5 mesecev
100% Svila: cca 4 leta


Naj ne bosta le videz in cena tekstilnega izdelka tista, ki odtehtata nakup.