Merino Volna

Verjetno ste že vsi vsaj enkrat nekje zasledili (draga!) oblačila iz merino volne. In verjetno ste tudi že šlišali marsikakšen »hec« na temo cene izdelka, ter seveda izgovor zakaj izbrati cenejši izdelek, ki ni iz merino volne.

Kaj pravzaprav je merino volna in kaj ponuja?

Merino volna je preprosto volna, ki prihaja iz merino ovc. Tradicionalno so iz Španije, vendar jih vzrejajo po vsem svetu. Merino ovce proizvajajo neverjetno fino volno - to ni tista praskava volna, iz katere so babice pletle šale – je izjemno mehka in udobna za vašo kožo. V zadnjih nekaj letih je tudi postala zelo priljubljena za športna oblačila.

Toplo, ko je hladno in hladno, ko je vroče

Merino volna je odlična za uravnavanje temperature. Vlakna imajo mikroskopske zračne žepe, ki vas izolirajo, ko je hladno. Ko pa je vroče, merino volna odstrani znoj od telesa in vas ohladi ne da bi se počutili mokro. Isto majico iz merino volne lahko nosite ne glede na to, ali smučate ali pa hodite po tropskih plažah.

Druga prednost merino volne (zlasti pred bombažem) je, da vas še vedno izolira, tudi ko ste mokri. Če se zmočite v bombažu – recimo če padete v reko ali pa se samo preveč znojite - vas potem ne more ogreti več. Volna bo tudi v vlažnem ali mokrem stanju poskrbela, da vam bo prijetno in toplo.

Ne smrdi

Ena izmed najbolj priljubljenih lastnosti merino volne je, da ne smrdi. In to drži do potankosti. Volna absorbira vonjave, ki jih ustvarjajo bakterije, ki nastajajo z vašim znojenim telesom, tako da ne dobi neprijetnega vonja po vadbi. In še več. Takšno oblačilo iz merino volne lahko nosite nekaj dni zapored. Sčasoma bo vseeno dobilo drugačen vonj, ki pa vseeno ne bo povsem neprijeten. To je bistvena razlika v primerjavi s sintetičnimi oblačili, ki jih morate enostavno oprati po vsaki vadbi.

Naravna in biorazgradljiva

Volna se goji že tisoče let. Je trajnostna in predvsem pomembno - ne temelji na škodljivi kemiji. Proizvajalci se zavzemajo tudi za etično kmetovanje. Merino volna je tudi popolnoma biorazgradljiva. V primerjavi z sintetičnim tekstilom, ki lahko trajajo desetletja preden se razgradijo, se volna razgradi v približno enem letu.

Etika

Ker je to tkanina, ki se pridobiva od živali, se žal ponekod dogajajo tudi postopki, ki niso najbolj ugodni za ovce. Glede na to, da živimo v času, kjer obstaja že ogromno regulacij v povezavi s tekstilstvom in živalimi, so večinoma postopki za obravnavo ovc jasno zahtevana v dobrobit ovc. Neetična delovanja do živali so v povezavi z tekstilstvom že marsikje prepovedano ali strogo kontrolirana. Tako se tudi merino volna večinoma pridobiva iz kontroliranih in etičnih okolij.

Drago oblačilo

Podatek, ki vse spremeni. Merino volna je od 2x do 4x (ali celo več x) cena primerljivega sintetičnega oblačila. Za preprost osnovni sloj majice iz merino volne lahko hitro odštejete 30 eur, medtem, ko lahko za 10 eur dobite solidne sintetične možnosti. Vendar v primerjavi z tem kaj vam nudi sintetika ali recimo merino volna ni primerjave, saj sintetika nikoli ne bo segla blizu volni. Ne po izgledu, kaj šele po funkciji in kvaliteti.

Eden izmed razlogov zakaj bi morali uporabljati merino oblačila?

Ste se že kdaj pred potovanjem znašli pred situacijo, ko ste morali spakirati malo stvari in vas je skrbelo kako boste preživeli več kot en dan v isti majici? Če ste prebrali odstavek kjer je navedeno kako merino oblačilo ne ustvarja neprijetnih vonjav niti po športni aktivnosti in jo lahko nosite par dni zapored, potem menimo, da ni potrebno veliko dodatne razlage. In ne le na potovanjih temveč tudi v vsakdanjem življenju vam bo takšno oblačilo prihranilo veliko časa in najverjetneje tudi marsikatero neprijetnost.

IZDELKI:

Športna Oblačila iz Merino Volne Preveri zdaj
Ženska Oblačila za prosti čas iz Merino Volne Preveri zdaj
Moška Oblačila za prosti čas iz Merino Volne Preveri zdaj
Otroška Oblačila za prosti čas iz Merino Volne Preveri zdaj