Merino Volna

MERINO VOLNA JE NAJBOLJ VSESTRANSKI MATERIAL

Merino volna je znana kot najljubši material številnih ljubiteljev aktivnosti na prostem. To je popolno vlakno za različne zunanje pogoje, ko morate ostati topli v hladni klimi ali ostati hladni v topli klimi. Volna poleg tega tudi absorbira vlago, ne da bi se počutila vlažna ali hladna.

Volna prekaša vse druge tkanine, ko gre za zmožnost odvajanja vlage, toplote in vonja. Merino volna je znana po svoji kakovosti, mehkobi in sposobnosti uravnavanja telesne temperature tudi med visoko intenzivnimi aktivnostmi.

Merino volna je naravno antibakterijska in ne smrdi kot sintetična vlakna, zato vam majice ni treba prati toliko pogosto - sušenje in prezračevanje je običajno dovolj.

Edina sporna točka, ko gre za volno ovac je mulesing.

MULESING JE BOLEČ KIRURŠKI POSTOPEK

Mulesing je rutinski operativni poseg za večino ovac, zlasti v Avstraliji, od koder izvira večina komercialne volne. To je metoda, ki jo uporabljajo nekateri rejci ovac in preprečuje, da bi njihove ovce umrle zaradi okužb, ki jih povzročijo žuželke. Postopek mulesinga pomeni rezanje kože z jagnjetine, da se ustvari območje gole, raztegnjene kože. Ker na brazgotini ni gube ali gub, ki bi zadrževala vlago in blato, je manj verjetno, da bi pritegnili žuželke, ki bi lahko povzročile smrt ovc.

Raziskave so pokazale, da je bolečina pri mulesingu podobna kastriranju, vendar traja do 48 ur.

Nobena žival ne bi smela iti skozi bolečino in stres, ki ga povzroča takšen postopek. Javni pritisk za izboljšanje dobrega počutja ovac je v industriji volne prisilil raziskave za nadomestne načine kot je mulesing. Na srečo obstajajo drugi načini, kako ovce zaščititi pred temi žuželkami, vendar so dolgoročno dražje. Kar pa posledično pomeni dražja volna.

ČE IŠČITE ETIČNO VOLNO

Pri nakupu volne morate iskati standarde in certifikate, ki zagotavljajo pošteno ravnanje z živalmi in spoštovanje do okolja. Nekateri izdelki ni nujno, da imajo certifikate na samem izdelku, vendar imajo certifikate za volno, ki jo uporabljajo. Pridobivanje certifikatov je cenovno zelo zahtevno. Vendar je potrebno vzeti v obzir tudi to, da vsakemu certificiranemu izdelku posledično zraste cena. Potrošnik je sicer s tem v celoti jasno informiran kaj prejme, vendar se mora zavedati, da za takšnim izdelkom stoji veliko več kot le etično potrdilo. Za tem dejansko stoji sistem, ki je etičen na vseh področjih, posledično je to sistem, ki ima daljše in dražje postopke za to, da izpolnjuje etično ravnanje do živali, okolja itd.

*Vsi volneni izdelki v spletni trgovini Naturaland, so potrjeno izdelani iz volne, ki ni pridobljena od ovac tretiranih z mulesingom. 

**Mulesing je v vseh EU državah prepovedan. 

IZDELKI IZ MERINO VOLNE:

Športna Oblačila iz Merino Volne - Preveri zdaj
Ženska Oblačila iz Merino Volne - Preveri zdaj
Moška Oblačila iz Merino Volne - Preveri zdaj
Otroška Oblačila iz Merino Volne - Preveri zdaj

Odeje iz Merino volne - Preveri zdaj
Otroške odeje iz Merino volne - Preveri zdaj