Lan

IZ LANENIH POLJ V MODO, SPALNICO IN DEKORACIJO DOMA - izberite naravno pred plastično sintetiko.

Ne tako dolgo nazaj je pri nakupu oblačil večina ljudi razmišljala o štirih stvareh - videzu, udobju, velikosti in ceni, z malo pozornosti uporabi. V zadnjem času je prišlo do precejšnjega premika v odnosu z tekstilom, ki ga morajo izpolnjevati oblačila. Morajo biti iz naravnih vlaken in ne več iz sintetičnih, saj jih vsekakor ni priporočljivo nositi na koži in niti niso biorazgradljiva, ko jih zavržete. Razmislite o tem - koliko kemikalij in topil je potrebno, da se ustvari kakršna koli sintetična tkanina? Jo še vedno želite nositi ali spati v njej?

DEJSTVA, KORISTI IN NEGA ČISTEGA LANU

- Lan obstaja že preko 35.000 let in je ena najstarejših tkanin na svetu.
- Lan je tekstil iz vlaken lanene rastline. Kljub temu, da je starodavna tkanina, ostaja večno mlada s svojo popularnostjo, ki vsako leto raste. Skrivnost je v edinstvenih in izjemnih lastnostih čistega lanenega blaga, zaradi česar je izredno superiorna v vseh tekstilij.
- 100% naravna tkanina, biorazgradljiva in primerna za recikliranje. Lanena rastlina ima kot pridelek zelo majhen vpliv na okolje in zahteva majhne količine vode.
- Lahko absorbira in oddaja vlago. Lahko absorbira do 20% svoje teže v vlagi, medtem, ko je še vedno suha na otip. Ko se posuši, da koži hladen in osvežujoč občutek, zaradi česar je primeren za nošenje v vročem, suhem in vlažnem vremenu. Ko je hladno, čista lanena tkanina ohrani naravno telesno toploto.
- Zelo trpežna in močna - ena izmed redkih tkanin, ki je močnejša v mokrem stanju, kar je posledica dolgih pramenov lanene rastline, iz katere je tkana.
- Čista lanena tkanina ima redke bakteriološke lastnosti. To je naravni antiseptik in ubija bakterije, tako da na njem ne morejo živeti bakterije ali glive.
- Prav tako zmanjšuje vnetje. Kakovosti, ki so bile odkrite že pred časom, ko je bilo ugotovljeno, da so rane pri čistem lanu pozdravljene hitreje kot rane pod bombažem.
- Seveda je odporen na insekte.
- Nealergen. Nošenje lanenih oblačil ali spanje v laneni posteljnin pomaga odpraviti nekatere kožne bolezni - od izpuščajev do kroničnega ekcema.
- Odličen filter za zaščito pred izpostavljenostjo kemikalijam in prahu.
- Nestatičnen.

PRANJE
- Z vsakim pranjem lanena tkanina postane mehkejša in gladka a vseeno ostane trpežna.
- Priporočljivo je pranje lanene tkanine pred uporabo - ne pozabite, da ima 100% čisti lan pribl. 3-5% krčenja. Podobno kot vaš par bombažnih kavbojk, ki se pri umivanju rahlo krčijo, pa se sprostijo nazaj v vašo velikost z obrabo in telesno toploto.
- Nežno strojno / ročno pranje v hladni / topli vodi.
- Uporabite veliko vode, saj je čisti lan zelo vpojen.
- Uporabite nežno tekoče milo - ne praškov, ki vsebujejo belila ker bodo izvlekli barvo.
- Sušite na toplem zraku v senci.

LIKANJE
- Laneno tkanino se lika še vlažno, saj je le tako postopek enostaven.
- Laneno tkanino ni obvezno likati saj je njegov najbolj poseben izgled v naravno zmečkanem stanju.

IZDELKI IZ LANU:
- Metrsko blago - Preveri zdaj
- Ženska oblačila - Preveri zdaj 

- Moška oblačila - Preveri zdaj 
- Otroška oblačila - Preveri zdaj 
- Posteljnina - Preveri zdaj 
- Odeje - Preveri zdaj 
- Brisače - Preveri zdaj