Lanena tkanina

Nekaj dejstev zakaj je Lanena tkanina pravi luksuz

Lan je ena najstarejših in najbolj zaželjenih tkanin v zgodovini. Ta tkanina je bila pogosto povezana s trajnostjo in bogastvom. Tudi danes se lan pogosto uporablja v ležiščih luksuznih hotelov in na mizah najdražjih restavracij. Želite izvedeti zakaj?

Kot ena najstarejših tkanin v človeški zgodovini so bili najstarejši fragmenti lanenega blaga najdeni v egiptovskih grobnicah, ki segajo v leto 4000 pr. n. št. Narejena je iz vlaken lanene rastline in sledi tega materiala so bile najdene tudi v fragmentih tkanin v Evropi, ki segajo v neolitsko prazgodovino. V nekem obdobju je bilo to blago cenjeno celo toliko, da je bila samo kraljeva družina primerna za nošenje oblačil izdelanih iz lanu. Vijolični lan recimo, naj bi se celo uporabljalo, da bi predstavljalo kraljevo družino.

Oblačila iz lanu je nosila tudi Kleopatra, Jacqueline Kennedy in Audrey Hepburn... "Bibilja celo omenja, da so ga nosili Angeli."

Kakovost lanu je v veliki meri odvisna od kakovosti temperamentne lanene rastline. Vlakna, ki se nahajajo v steblu rastline, zahtevajo zelo dolg postopek ekstrakcije, ki je zelo drag in posledično kvalitetne lanene tkanine držijo svojo ceno. Tudi peclji so praviloma ročno obrani, da se zagotovi najboljša kakovost lanu. Danes lahko nekateri proizvajalci predelujejo lan na bombažne stroje, to pa ima posledično nižjo kakovost lanu, ki ne prinaša toliko lastnosti kot kakovosten lan. Dobra kakovost lanu je mehka, odporna in trpežna dihljiva tkanina, ki odvrača molje in umazanijo. Zaradi svoje sposobnosti, da hitro absorbira in izgubi vodo, je ta tkanina postala zelo priljubljena v vročih podnebnih državah, kot je Singapur, saj lahko skoraj takoj pobere vlago iz kože in jo tudi hitro odda od sebe.

Lan se lahko uporablja v različnih izdelkih. Od prtov in prtičkov do oblačil in dekoracij ter posteljnine se je lan izkazal za najbolj koristno vsestransko tkanino.


Udobje v vseh letnih časih

V poletnem času takšna posteljnina telo ohladi, zaradi česar se boste počutili prijetno sveže. To je zato, ker so lanena vlakna votla in omogočajo kroženje zraka tako za oddajanje toplote v prevročih nočeh, kot ohranjanje toplote v hladnih dneh. Če boste pozimi ležali v laneni posteljnini, se boste počutili prijetno toplo zaradi dejstva, da je ta tkanina zelo toplotna. Zato je lan najboljša možna tkanina, ki jo imamo lahko v naših posteljah, saj jo imamo lahko celo leto. Pravi luksuz kajne?

Lanena Posteljnina


Dolgotrajnost

Lan je nedvomno najbolj odporno naravno vlakno. Je veliko debelejši od bombaža, kar mu omogoča, da traja še več let. Zato se bo naložba v lanene tekstilne izdelke povrnila v trajnosti. Ali ste vedeli, da se je laneno posteljnino včasih dedovalo? Da toliko časa bo zdržala posteljnina iz kvalitetnega lanu.


Neprecenljiv za zdravje

Ker se lan hitreje suši, bakterijam ne omogoča, da bi se kopičili v tkanini. Z uporabo lanenih tkanin v posteljnini se lahko poslovite od nepovabljenih sostanovalcev, ki lahko negativno vplivajo na vaše zdravje. Lan je tako ena od najbolj uporabljenih tkanin v vrhunskih tekstilnih izdelkih.


Trajnostni tekstilni izdelki

Lanena tkanina je ena izmed najbolj zelenih tkanin na svetu! Ta rastlina lahko raste na zemlji slabe kakovosti in zahteva manj vode kot druge rastline, kot je bombaž. Lanena rastlina se v celoti uporablja. Od tkanin in proizvajanja lanenega olja vse do do hrane za živino. Druga prednost je, da je popolnoma biorazgradljiv. Torej, ko boste odvrgli lanen izdelek, ne bo povzročil škode okolju.


Resnično lep izgled

Lan ima značilen videz, zaradi katerega je bolj poseben od drugih tkanin. Njegova rahlo a enakomerno zmečkana tekstura naredi prav poseben izgled, včasih še mnogo lepši izgled kakor vrhunsko zlikan lan. Lan iz tega razloga ne potrebuje likanja. Debelejša, porozna tkanina omogoča barvanje tako z nežnimi kot živimi barvami, zaradi katerih je tkanina zelo prijetna in lepa.


Zaključek

Poleg teh lastnosti je pomembno omeniti, da se lan ne obarva zlahka! Zato je poleg tega, da je zelo cenjen izdelek, še vedno enostaven za vzdrževanje.

Ko boste naslednjič kupovali tekstil za vaš dom, oblačilo ali tkanino za vaše unikatne izdelke, pomislite, da je morda prav lanena tkanina najboljša možna izbira za vaš novi najbolj luksuzni izdelek.

IZDELKI IZ LANU:
- Metrsko blago - Preveri zdaj
- Ženska oblačila - Preveri zdaj 

- Moška oblačila - Preveri zdaj 
- Otroška oblačila - Preveri zdaj 
- Posteljnina - Preveri zdaj 
- Odeje - Preveri zdaj 
- Brisače - Preveri zdaj