Slovenščina English
Naraščajoče

6 Artiklov

Manj pranja, manjša poraba vode in detergentov

četrtek, 08. marec 2018 01.49.24 Europe/Ljubljana

Artiklov iz naravnih vlaken kot so različne volne in svila, pa tudi lan ali konoplja, ne potrebujejo veliko pranja. Volna in svila sta kar se pranja tiče, unikatna.

PREBERI VEČ
Dodano v Kategorijo: Vpliv na okolje

LAN IN NJEGOVA MOČ

torek, 11. april 2017 14.06.28 Europe/Ljubljana

Lan
Lan in njegova moč


Veliko je razlogov zakaj se lanena tkanina v tako širokem obsegu vrača v tekstilne izdelke, ki jih koristimo na različnih področjih v našem življenju. Med mnoge razloge se seveda uvršča tudi izgled saj se naši pogledi vedno bolj pogosto ustavijo pri izdelkih, ki ne le samo prikazujejo temveč tudi vsebujejo celosten pridih narave. Izdelki iz lanu se tukaj lahko odlično pohvalijo, saj imajo svoj unikatni izgled tkanine. Njegova ravno pravšnja zmečkanost, ki jo pridobi po pranju je tako popolna, da se je zagotovo vsak želi vsaj dotakniti. Ne glede na to ali bo izdelek izdelan v eleganten tekstilni izdelek ali v bolj sproščen, izgled in vsebina bosta navdušila širok spekter okusov. V primerjavi z umetnimi nadomestki je to tkanina, ki diha z našim telesom in s tem ohranja naše dobro počutje in zagotavlja maksimalno zdravo okolje.  In ne le da nas samo varuje pred slabimi vplivi ima tudi moč pozdraviti določene nepravilnosti, ki smo jih na našem telesu že opazili.


PREBERI VEČ
Dodano v Kategorijo: Tkanine .

GOTS Certifikat - Ali ste vedeli?

petek, 07. april 2017 20.29.05 Europe/Ljubljana

Ali ste vedeli?

GOTS Certifikat

Global Organic Textile Standard (GOTS).

 • Tekstilni izdelek, ki nosi naziv GOTS z oznako razreda ORGANIC (ekološko), mora vsebovati vsaj 95% certificiranih ekoloških vlaken.

 • Tekstilni izdelek, ki nosi naziv GOTS z oznako razreda MADE WITH ORGANIC (narejeno z ekološkim), mora vsebovati vsaj 70% certificiranih ekoloških vlaken.

PREBERI VEČ
Dodano v Kategorijo: Certifikati .

POMEMBNO JE POREKLO

sreda, 08. marec 2017 06.01.55 Europe/Ljubljana

EU

Pomemno je poreklo

Naša vizija: sledljivost materialov, država izvora surovine, država ki je izdelala artikle, metražo, volno, končne produkte.

Najpomembnejše je:
- EU poreklo - NAREJENO V DRŽAVAH EVROPE
- slovensko poreklo - NAREJENO V SLOVENIJI
Seveda v Sloveniji več ali manj nimamo osnovnih surovin za tekstilne artikle, vendar v ostalih državah EU pa pridelujejo veliko konoplje in lanu. Volna različnih kvalitet je tudi doma v EU. Kar pomeni da imajo artikli lahko izvor v EU. Od same osnovne surovine pa do končnega produkta. Svila, bombaž in bambus se ne pridelujejo v EU. Potreben je uvoz surovin. Vendar je to manjši % od vrednosti končnega produkta. Tudi v tem primeru poznamo izvor osnovne surovine. Najbolj je pomembno da ljudem v Sloveniji in EU damo delo in v končni fazi zaslužek. Če bomo vsi selili proizvodnjo v države s cenejšo delovno silo, bomo s tem škodovali vsem ljudem v Sloveniji in v EU.
PREBERI VEČ
Dodano v Kategorijo: Poreklo .

ZANIMIVA DEJSTVA O KONOPLJI

sreda, 08. marec 2017 05.44.04 Europe/Ljubljana

Konoplja

Konopljina dejstva in nekaj zabavne zgodovine o konoplji

 • Do leta 1883 je bilo 75-90% vsega papirja v ZDA narejenega iz konoplje.
 • Konopljino seme je # 1 prodajna ptičja krma, 1800 ton je bilio prodanih v ZDA leta 1937.
 • Most na jugu Francije iz časa 500-700 pred našim štetjem je bil zgrajena iz konopljine mešanice.
 • Leta 1941 je Henry Ford zgradil avto iz plastike, narejene iz konoplje in pšenične slame.
 • Do leta 1937 70-90% vseh vrvi in vrvic je bilo narejenih iz konoplje.
 • Oba George Washington in Thomas Jefferson sta na svojem vrtu gojila konopljo.
 • Leta 1850 so v U.S. Census poročali o 8327 konopljinih nasadov v velikosti vsaj 2000 hektarjev skupno. Všteti niso bili manjši nasadi.
 • Originalni Levi Strauss kavbojke so bile narejene iz konoplje.
 • Leta 1942 je vladav  ZDA močno spodbuja gojenje konoplje za pomoč pri vojnih naporih, šlo je tako daleč, da je nastal film z naslovom "Konoplja za zmago".
 • Različica Deklaracije o neodvisnosti, ki je izšla 4. julija 1776 je bila napisana na konopljin papir.

PREBERI VEČ
Dodano v Kategorijo: Konoplja .

OČISTITE VAŠO GARDEROBO TOKSINOV!

torek, 07. marec 2017 20.46.11 Europe/Ljubljana

Zelena oblačila

Očistite vašo garderobo toksinov!

Modna industrija onesnažuje okolje in vsak posameznik lahko prispeva nekaj tudi sam, da se zmanjša škodljiv odtis na okolje, na zdravje in na vsa živa bitja:


1. Kupujte rabljeno
 
Zakaj kupiti novo, če lahko kupuješ rabljeno? Dobrodelne trgovine, vintage trgovine, bolšji trgi in spletne tržnice so polne zanimivih oblačil.

2. Naredite svoj stil

Nič ni bolj kul kot nositi nekaj, kar ste sami naredili! Lahko se udeležite tečaja, ki uči pletenje ali šivanje ali pa si oglejte vaje na spletu. Nakup volne je dostopen v mnogih trgovinah tako fizičnih kot tudi na spletu, vse kar potrebujete je da poskrbite, da je organska tako vsebinsko kot barvano, ali pa poiščite preje iz recikliranih materialov! Potrebujete nekaj navdiha? Oglejte si ga.

3. Kupuj zeleno

Pozorni bodite na blagovne znamke, ki omogočajo oblačila iz recikliranih materialov ali uporabljajo le okolju prijazne tkanine in naravna barvila. Kljub temu, da še ne obstaja popolna detox blagovna znamka, se veliko oblikovalcev že usmerja v okolju prijaznejše poti.

PREBERI VEČ
Dodano v Kategorijo: Vpliv na okolje .
Naraščajoče

6 Artiklov